[Documental] Flames a la fosca - Juanjo Suñer & Alberto Jarabo - 2015

File Name : Flames a la fosca - Juanjo Suñer & Alberto Jarabo - 2015 [RIP TDT 33 Català per a rucatala.org] Per Teucre.avi
Mida del fitxer: 896 Mb.

[Pel·lícula]
Vàlid: Sí [AVI]
Duració: 00:54:37
Pel·lícula completa: Sí

[Vídeo]
Resolució: 720x416 (1,73:1)
Còdec: XviD MPEG-4 codec
MPS : 25,00
BitRate: 2101 Kbps
Factor de qualitat: 0,29 b/px

[Àudio]
Còdec: MPEG 1 or 2 Audio Layer 3 (MP3)
Nombre de canals : 2
Velocitat de mostra: 48000 Hz
BitRate: 192 Kbps


FLAMES A LA FOSCA

Una producció Quindrop Produccions Audiovisuals amb la col·laboració de Televisió de Catalunya, Consell de Mallorca, Institut d'Estudis Baleàrics, Institució de les Lletres Catalanes, Fundació Lluís Carulla, Ajuntament de Palma i PEN Català.
Any 2015
Apte

Direcció Juanjo Suñer & Alberto Jarabo

Retrat indagador en la vida i obra desconeguda del poeta mallorquí Bartomeu Rosselló-Pòrcel (1913 – 1938), ha esdevingut un mite pel que va donar de si la seva personalitat extraordinària en un temps tan curt...

"Flames a la fosca", de Juanjo Suñer i Alberto Jarabo és un homenatge a la figura del poeta Bartomeu Rosselló-Pòrcel a través de la seva obra, els paisatges que la van configurar i la mirada dels poetes Sebastià Alzamora, Biel Mesquida, Miquel de Palol, la cantant i compositora Maria del Mar Bonet i els experts en la seva figura Xavier Abraham i Josep Camprubí, entre altres testimonis.

Bartomeu Rosselló-Pòrcel va néixer a Palma el 1913. De família modesta, era fill d'un dependent d'una botiga de teles. Va començar a escriure versos als dotze anys i articles als diaris, als catorze. Al Batxillerat va ser el deixeble predilecte del polític i escriptor Gabriel Alomar. Més tard, gràcies a una beca, va anar a Barcelona per estudiar Lletres a la Universitat Autònoma (la Universitat de Barcelona actualment). Allà va conèixer Salvador Espriu, que es convertiria amb el seu gran amic, i altres noms que configurarien un paper important en la literatura catalana del segle XX: Joan Teixidor, Marià Manent, Joan Vinyoli, Josep Palau i Fabra, Carles Riba i Miquel Ferrà.

"Flames a la fosca" posa l'accent en la seva faceta de poeta, més que no pas la de traductor, tot i que va traduir autors com Quevedo o Blaise Pascal. El poeta Biel Mesquida destaca que va ser un poeta en constant canvi i experimentació: "I el seu estil seria això, és un estil d'estils, de continus trencaments d'estil, de contínues recerques. Era un cercador nat. (...). No és una persona que fa una escultura tota la seva vida". "Ell era un poeta que es deia a si mateix incendiari", subratlla Maria del Mar Bonet. El foc apareix ja en el primer poema que Bartomeu Rosselló-Pòrcel considerava vàlid, escrit amb divuit anys i publicat a "La nostra terra", matisa Josep Camprubí. I esdevé un element destacat del seu tercer poemari, el més influent, i que es va publicar després de la seva mort, "Imitació del foc".

Bartomeu Rosselló-Pòrcel va morir el 1938 de tuberculosi en el sanatori del Brull, a Osona, amb només vint-i-quatre anys, en plena Guerra Civil Espanyola i ben lluny de la seva família de Mallorca. La seva mort va deixar una petjada inesborrable en el seu amic Salvador Espriu, el qual el va evocar en nombroses ocasions als seus poemes.

La seva obra pòstuma, "Imitació al foc", apuntava el geni d'un jove poeta de la literatura del segle XX.

Més informació



Pàgina de descarrega