Guillem Agulló: 'La intolerància hauria d'estar tipificada al codi penal'  Top

 • Guillem Agulló: 'La intolerància hauria d'estar tipificada al codi penal'

  Entrevista amb el pare de Guillem Agulló, mort a mans d'un grup de neonazis a Montanejos fa divuit anys

  Al seu fill el va matar l'abril de 1993 un grup de neonazis. Es deia com ell, Guillem Agulló, tenia divuit anys, havia nascut a Burjassot i era militant de l'organització juvenil independentista Maulets. Diu Agulló que les mostres de suport a la família els ha fet 'més forts que mai' perquè el dolor els 'ha compromès' en la lluita contra el racisme i el feixisme al País Valencià. Amb ell, que ha viscut de tan a prop la violència per odi i intolerància, parlem sobre l'auge de l'extrema dreta al nostre país i a tot Europa i de com creu que hi ha de fer front la societat.

  Quines eines té la societat per fer front a l'extrema dreta?

  Les eines passen pel codi penal. La democràcia no ho cobreix tot. Els atacs i atemptats per odi, xenofòbia i racisme, en definitiva, la intolerància, hauria d'estar tipificada al codi penal. Crec que si il·legalitzaren i posaren en presó la gent que fomenta l'odi no tindrien ganes de continuar.

  N'hi ha prou amb modificar el codi penal?

  No necessàriament, però com que campen amb tanta impunitat, ningú no els diu res i fins i tot són emparats pel poder polític i policíac (em consta que això és així), si el codi penal els poguera marcar i aturar-ne l'activitat, ja seria una passa important.

  No temeu que la il·legalització pugui tenir un efecte contrari al desitjat?

  Tinc els meus dubtes que això passés, però en tot cas, el que està clar és que no hi ha cap opció política que justifique cap mort. Les ideologies de tipus xenòfob inciten la violència, i això provoca més morts. Per tant, s'haurien d'il·legalitzar.

  Per vostè, doncs, la clau és que la incitació de l'odi estigui tipificada perquè no quedi impune?

  Sí, n'estic convençut. A València jo estic vivint la impunitat! Em fan pintades sobre el meu fill i ningú no fa res. Ací què passa? Són impunes i estan protegits, i això fa que cada vegada estiguen més crescuts i envalentits, perquè saben que aquest tipus de discurs queda, que la gent que no es troba en una situació de normalitat econòmica s'agafa a les actituds xenòfobes i racistes.

  Els últims anys hem vist un augment de l'extrema dreta a tot Europa, també a casa nostra, i molt sovint relacionada amb un discurs contrari a la immigració.

  Els sistemes neoliberals, quan necessiten gent migrada, obrin les portes per a l'explotació. I com que ara no cal tanta mà d'obra perquè estem en crisi, el discurs fàcil dels xenòfobs és culpar els immigrants de la pèrdua de llocs de treballs. Però que no s'equivoquen, els que estan al servei del neoliberalisme saben que això ho produeix el mateix sistema, i aquests grups xenòfobs són també part del sistema. Els grups d'extrema dreta estan alimentats pel propi sistema.

  Al vostre fill, però, el van matar perquè era independentista...

  Sí, el cas del meu fill és diferent. Ell era independentista i anti-nazi i l'assassinaren perquè representava tot això, i també perquè era jove. Amb la mort de Guillem volien aturar, d'un cop, tot el jovent independentista, que ha reaccionat amb força.

  A què es deu que el País Valencià sigui un dels territoris amb més agressions per odi, segons l'informe Raxen?

  És producte de la transició democràtica, quan varen pujar al poder els hereus del franquisme. Però el País Valencià també és un dels llocs on més gent es mobilitza. Portem trenta anys mobilitzant-nos, tot i que possiblement ara ho fem més que abans.

  També és important, doncs, la tasca a nivell social per fer front als discursos de l'extrema dreta...

  Sí, clar. Cal educació, pedagogia, aprendre a conviure amb la diferència, educar en la diferència. Cadascú té la seua pròpia creença i no pot renunciar-hi, però cal saber que hi ha gent que pensa de diferent manera, sempre que això no supose el discurs de l'eliminació o de la mort. Perquè un discurs que supose eliminar el diferent ha de ser tipificat i condemnat. No es pot eliminar l'adversari. Si tens mecanismes per educar en la tolerància i en la convivència, algun dia guanyaràs i els altres perdran, però en el transcurs democràtic tu no pots eliminar l'adversari, que és el que passa al País Valencià, físicament i econòmicament.

  Penseu que haurien de prohibir als partits d'extrema dreta de presentar-se a les eleccions?

  Sí, jo crec que sí.

  Ho dieu molt convençut. On la posem, la línia?

  En el discurs d'eliminació de l'adversari. S'ha de furgar en els seus idearis polítics i quan es veja un símptoma d'eliminació física de l'adversari, que queden desautoritzats per entrar en el joc de la democràcia.

  http://www.vila…odi-penal.html
 • 37 visitants

Aquesta llista està feta a partir dels usuaris actius durant els darrers 20 minuts.

ProgramacióAltres webs d'enllaços


Altres WEBs