El sondatge del CEO sobre la independència impacta en els partits  Top

 • El sondatge del CEO sobre la independència impacta en els partits

  ERC i Solidaritat es feliciten pel resultat, amb vista a un referèndum · CiU advoca per consolidar la majoria favorable a la independència · ICV demana que el sondatge reculli més matisos

  Els resultats de l'últim sondatge d'opinió política que ha publicat el Centre d'Estudis d'Opinió, que indiquen que el sí a la independència duplicaria el no en un referèndum a Catalunya, han tingut impacte al si dels partits, que han donat valor a les dades. Esquerra i Solidaritat s'han felicitat pels resultats i han advocat per la convocatòria d'un referèndum oficial; per CiU les dades són molt significatives i el que cal ara és consolidar aquesta majoria favorable a la independència; Iniciativa, per la seva part, demana d'afinar més la pregunta, donant més opcions de resposta, per a poder estudiar les dades amb matisos. I el PSC s'ha limitat a dir que el sondatge no és vàlid perquè 'les preguntes són esbiaixades', en paraules del portaveu del grup parlamentari, Joaquim Nadal.

  El candidat d'Esquerra a les pròximes eleccions, Alfred Bosch, remarca que cada vegada hi ha més gent que aposta per la independència, tal com mostren les dades del sondatge, que ha valorat amb molta satisfacció. 'Demostren el convenciment que la unió amb Espanya no funciona', ha dit, i ha afegit, en declaracions a VilaWeb: 'són aquestes les persones que volem seduir perquè ens facin confiança, perquè l'única coalició independentista que es presenta a les eleccions del 20 de novembre és la d'Esquerra-Reagrupament-Catalunya Sí'. El candidat d'ERC remarca també que aquest mateix sondatge marca una tendència a l'alça del vot d'ERC.

  Pel secretari general de Solidaritat, Uriel Bertran, 'es demostra que el suport majoritari a la independència ja té forma estructural i que la diferència entre el sí i el no cada vegada és més gran'. 'Ara cal que aquesta majoria social es traslladi al parlament perquè la societat sempre és prou madura per ser consultada; si el senyor Mas sempre ha dit que està a favor de fer el referèndum quan hi hagi la majoria que n'asseguri la victòria, ara queda demostrat que guanyarem'. 'De fet, si calculem els que aniran a votar, la majoria a Catalunya és més important que la que va servir per donar per bo el referèndum de Montenegro', conclou.

  El diputat de CiU al congrés espanyol, Pere Macias, també s'ha felicitat pels resultats, però advoca en declaracions a VilaWeb 'per consolidar i solidificar aquesta majoria favorable a la independència perquè no sigui una flor d'estiu'. 'La gent, cada vegada més, pren consciència de l'espoli fiscal, dels atacs al català i de la interpretació espanyolista de la constitució que fan els partits espanyols, i això es tradueix en un creixement lògic i legítim del sentiment independentista', ha dit. I en relació a les declaracions de Rubalcaba, en què diu que la independència és viable en el marc legal, Macias considera que tant l'opinió de Rubalcaba com el marc legal ens han de preocupar poc, 'perquè el canvien constantment i sempre que volen; el que cal és que es consolidi aquesta majoria favorable a la independència'. En la mateixa línia, i sobre aquestes mateixes declaracions, Bertran considera que 'no ens ha de preocupar l'opinió puntual de Rubalcaba'. Segons el dirigent de SI, 'Anglaterra respectarà el que decideixin els escocesos, els valons respectaran la decisió dels flamencs, i ja és hora que els espanyols mostrin respecte per la decisió dels catalans'.

  Per la portaveu parlamentària d'ICV, Dolors Camats, tenint en compte 'el volum important de la població' que es mostra partidària de la independència, 'caldria que l'enquesta donés més elements, per saber en què pensa la gent quan li demanen per la independència, si pensa en un procés immediat o no', per exemple. 'El percentatge és prou elevat com perquè l'enquesta afini més', ha dit a VilaWeb. Sobre les declaracions de Rubalcaba, Camats diu que l'única via per a la independència és fent una consulta: 'Rubalcaba no pot negar el dret de l'autodeterminació i, alhora, dir que la independència és possible; està fent de candidat'.

  El suport a la independència duplica el no

  El 45,4% dels catalans votaria a favor de la independència si demà es celebrés un referèndum, el doble dels partidaris del no, que serien un 24,7%; la resta, el 23,8%, s'abstindria, segons les dades del sondatge. Per tant, sense comptar l'abstenció, el sí aconseguiria un 59,6% de suport dels votants i el no, el 32,4%; el 8% que queda correspon als indecisos, que no ho saben o no contesten. Respecte del baròmetre del mes de juliol, els partidaris de la independència han augmentat dos punts i mig.

  El CEO fa la següent pregunta: 'Si dema? es fes un refere?ndum per decidir la independe?ncia de Catalunya, voste? que? faria?' El 45,4% respon que votaria a favor de la independència; el 24,7%, contra; el 23,8% s'abstindria; un 0,6% diu 'alltres respostes'; un 4,6% no ho sap i un 1% no contesta.

  El sí: un 59,6%

  Com que en un referèndum, ni en cap procés electoral, no es comptabilitza l'abstenció com a vot, el nivell de participació seria d'un 76,2%. Sobre aquest percentatge, els vots favorables a la independència suposaria un 59,6% de vots del sí; un 32,4% de vots negatius, i el 8% restant correspondria als que ara es mostren indecisos però que no diuen pas que no anirien a votar.

  CiU superaria el PSC a les eleccions espanyoles

  El sondatge també recull la intenció de vot dels catalans amb vista a les eleccions espanyoles del 20 de novembre. CiU seria la formació més votada a Catalunya, amb el 22,6% dels vots, amb una distància respecte del PSC fins als 6,3 punts; la segona força però, per davant del PSC, seria la dels indecisos, amb un 17,7% dels vots. Després de CiU i el PSC, el següent partit és el PPC, amb un 10,5%, seguit d'ICV-EUiA, amb un 5,6% dels sufragis i d'ERC, amb un 5%.

  A favor del concert

  En l'apartat del pacte fiscal, el 48,4% dels catalans estarien totalment a favor, i el 27,3 més aviat a favor. Això suma un agregat del 75,7%, molt similar al del baròmetre del juny, que se situava en el 75,5% dels catalans.

  Una dada significativa en aquesta enquesta és la del comportament electoral segons el tipus d'eleccions, ja que per primera vegada en la història, les eleccions al parlament es consideren més importants que les espanyoles. Les catalanes passen al primer lloc amb un 30,7% (+3,7), i les espanyoles passen des del 37,5 fins al 28,4%.

  http://www.vila…a-partits.html
 • 35 visitants

Aquesta llista està feta a partir dels usuaris actius durant els darrers 20 minuts.

ProgramacióAltres webs d'enllaços


Altres WEBs