L'advocacia de l'Estat troba elements inconstitucionals en la Declaració de Sobirania del Parlament  Top

 • L'advocacia de l'Estat troba elements inconstitucionals en la Declaració de Sobirania del Parlament
  Felip Gordillo Actualitzat a les 14:34 h 08/02/2013

  La Declaració de Sobirania del Parlament de Catalunya té elements inconstitucionals. Així ho conclou l'informe demanat pel govern espanyol al Ministeri de justícia. El text, de l'advocacia de l'Estat, assegura que la Declaració vulnera articles com l'1, el 2, el 9 i el 168 de la Constitució.

  Segons ha explicat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáez de Santamaría, el text de l'advocacia conclou que hi ha arguments a favor de la interposició d'un recurs d'inconstitucionalitat contra la Declaració de Sobirania, aprovada al Parlament de Catalunya al gener. En concret, l'informe assegura que "reconèixer la sobirania del poble català, que té dret a decidir sobre el seu futur per ser subjecte jurídic i polític vulnera diversos articles de la Constitució".

  Els articles vulnerats serien:

  - L'1, que estableix que la sobirania resideix en el poble espanyol
  - El 2 que parla de la indissoluble unitat de la nació espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols
  - El 9 que sotmet tots els poders públics, amb independència del seu àmbit, a la Constitució
  - El 168 que especifica el procés de reforma constitucional

  L'informe consta de dues parts. En la segona, l'advocacia estableix que la Declaració és recorrible en el Constitucional perquè produeix "efectes jurídics ad-extra" perquè busca dirigir les institucions de Catalunya cap a un fi "clarament inconstitucional".

  El text de l'advocacia compara la Declaració amb el "pla Ibarretxe" i argumenta que hi ha diferències. En el cas basc, el govern espanyol va considera que es tractava d'un "simple tràmit", de l'inici d'un procés legislatiu mentre que la Declaració és una "resolució amb efectes jurídics".

  Sáez de Santamaría ha assegurat que l'advocacia de l'Estat ha fonamentat "molt rigorosament" que sí que es pot recórrer la Declaració.

  Primer, al Consell d'Estat

  El text l'ha presentat el Ministeri de Justícia al Consell de Ministres. El gabinet de Mariano Rajoy ha decidit portar l'informe al Consell d'Estat com a pas previ ineludible a interposar el recurs davant el Tribunal Constitucional.

  La vicepresidenta ha explicat, però, que encara no s'ha determinat si es presentarà recurs. Això sí, Sáez de Santamaría reconeix que l'informe "és un punt molt determinant a l'hora de fixar la posició del govern". La vicepresidenta recorda que els informes de l'advocacia de l'Estat no són vinculants, tot i que "ja ens agradaria que ho fossin"

  "No hi ha res més democràtic és complir la Constitució"

  Soraya Sáez de Santamaría ha respost des de la roda de premsa del Consell de Ministres les primeres reaccions del govern català. Informada pels periodistes que el conseller de Presidència, Francesc Homs, ha afirmat que és gravíssim que el govern espanyol vulgui impedir una voluntat democràtica, la vocepresidenta ha respost que "no hi ha res més democràtic és complir la Constitució i les lleis".

  Canvi d'estratègia

  El govern espanyol ha canviat la seva estratègia respecte a la Declaració de Sobirania. Inicialment, l'executiu va assegura que el text "no servia per a res", en paraules del mateix president espanyola, Mariano Rajoy.

  El ministre d'exteriors, José Manuel García-Margallo, tampoc hi va veure efectes jurídics. Llavors, però, el ministre d'interior, Jorge Fernández Díaz, va demanar temps per analitzar el text. Poc després, l'Estat va demanar l'informe a l'advocacia que ara pot acabar, molt probablement, a les dependències del Tribunal Constitucional.

  http://www.324.…-del-Parlament

  P.D.

  Mira!! no soc advocat però tot això ja t'ho podia dir jo també....
 • Ofensiva contra la declaració de sobirania

  El consell de ministres decidirà avui si recorre al Constitucional contra el text aprovat pel parlament · Homs: 'Ni el TC ni ningú no podrà impedir la pura expressió democràtica'

  El consell de ministres espanyol analitzarà avui el dictamen del consell d'estat, que determina que hi ha prou raons jurídiques per a portar al Tribunal Constitucional (TC) la declaració de sobirania aprovada pel parlament català el 23 de gener. El govern espanyol havia demanat al consell d'estat que en fes una anàlisi i que digués si hi veia res d'inconstitucional com a pas previ per a portar-la al tribunal. Tot fa pensar que avui el govern espanyol decidirà efectivament d'enviar-la-hi. De fet, ahir mateix, poc després de saber-se el dictamen del consell d'estat, el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, se'n va felicitar i va dir que el compartia plenament.

  La reacció del govern català fou ràpida i contundent. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va dir: 'L'acte del 23 de gener és inimpugnable.' I va afegir: 'Ni el TC ni ningú no podrà impedir la pura expressió democràtica.'

  Homs va recordar que des del 1980 el parlament català havia aprovat vuit resolucions a favor del dret de decidir. I es va preguntar per què justament ara el govern espanyol havia decidit de començar els tràmits per a impugnar una declaració d'aquesta mena.

  Va dir, també, que el Tribunal Constitucional només pot actuar contra resolucions que produeixen efectes jurídics. Uns efectes que, a parer seu, la declaració de sobirania no produeix. 'Aleshores, què anul·laran?', va demanar. 'L'expressió democràtica d'un poble? Això és molt greu. Volen prohibir la llibertat d'expressió? Volen prohibir que jo ho digui quan parlo en nom del govern? Acabarem aquí, si continuem per aquest camí.'

  Homs va demanar al govern espanyol que reflexionés, car actuava amb 'miopia democràtica' i s'allunyava de tot esperit democràtic. 'Tot plegat respon a la idea d'anul·lar la voluntat democràtica d'un poble', va reblar.

  La Generalitat es presentarà com a part

  Segons Homs, el sentiment majoritari a Catalunya va quedar clar en les eleccions del 25 de novembre, en què el dret de decidir va rebre un vot àmpliament majoritari. També va recordar la majoria parlamentària del 23 de gener al costat de la declaració de sobirania, i la de dimarts entre els partits catalans al congrés espanyol sobre el dret de decidir. Tot plegat, va dir, demostra quina és la posició majoritària de Catalunya.

  I va acabar assegurant que si finalment el govern del PP decidia de portar la declaració de sobirania al TC, la Generalitat s'hi personaria com a part afectada.

  http://www.vila…sobirania.html
 • 39 visitants

Aquesta llista està feta a partir dels usuaris actius durant els darrers 20 minuts.

ProgramacióAltres webs d'enllaços


Altres WEBs