Thalassa 3  Top

 • 3r Episodi per Borinot
  EFECTE HIVERNACLE A ANDALUCIA

  Al sud d’Espanya, a Andalusia, milers d'hivernacles s’estenen al llarg del litoral: és “el mar de plástico”, el mar dels agricultors. Aquí es produeixen cada any milions de tones de tomàquets, de carbassons... gràcies a l’aigua... del mar?
  De tant regar, totes les reserves subterrànies d’aigua han quedat exhaurides. En uns deu anys, els conreus intensius sota hivernacle han arruïnat les capes freàtiques del sud d’Espanya. Amb tota urgència, s’han hagut de trobar altres fonts de proveïment d’aigua dolça. Aigua de mar per a un mar de plàstic? A Carboneras, a prop d’Almería, una fàbrica es dedica a bombar aigua del mar per fabricar aigua dolça. És la dessaladora més gran d’Europa i utilitza les tècniques més avançades pel que fa a l’extracció de la sal i les impureses de l’aigua. Però ara les dessaladores es multipliquen per tota la província d’Almería i els pous antics ja són història.
  Amb tot això del rebuig de les aigües salabroses, l’aigua dolça que ara raja a dojo i els pous il•legals, els defensors del parc Natural del Cabo de Gata tenen una bona feinada.


  PASSIÓ DE COL·LECCINISTE

  Ni el port de Vilanova, ni el xató, ni les gambes, han dut tan lluny el nom de Vilanova com un petit museu que des de fa poc més d'un any està tancat, adormit en silenci. L'escriptor Màrius Serra, nebot de Francesc Roig Toqués, creador del Museu de les Curiositats Marineres, s'ha proposat avui reviure les sensacions que tenia cada cop que amb el seu oncle, que va morir l'any passat, viatjava pel seu univers màgic.

  En Francesc Roig va construir dins del museu, durant més de cinquanta anys, el seu oceà. Cap visitant podia quedar immòbil aquí dins. Indiferent a tot aquell munt d'objectes que d'una manera o altra cridaven l'atenció. En Francesc Roig, pacient, observava els visitants i de mica en mica els transportava pel seu univers. La precisió en les coses l'obsessionava. De tot en sabia la data, la mida. Aquí dins no hi havia espai per a la improvisació.
  És del tot impossible saber quanta gent va anar a veure el museu a partir de la dècada dels anys 60. Les imatges que el mateix Francesc Roig va enregistrar ja donen idea de la popularitat del seu museu.

  En aquest reportatge coneixerem la història del Museu de les Curiositas Marineres, a Vilanova i la Geltrú.
 • 27 visitants

Aquesta llista està feta a partir dels usuaris actius durant els darrers 20 minuts.

ProgramacióAltres webs d'enllaços


Altres WEBs