Thalassa 5  Top

 • 5è Episodi per Borinot
  ELS PIONERS DE LA COSTA ALGERIANA

  La geografia d'Algèria és un balcó que dóna al Mediterrani. Un balcó gegantí, de mil dos-cents quilòmetres de llargada.
  Els algerians s'alimenten molt poc del mar. Alguns peixos i cap marisc. La costa amaga tota una varietat de petxines, però no les consumeix ningú, contràriament als seus països veïns. Kamel porta un vell projecte des de fa 20 anys. Malgrat totes les dificultats, finalment ha aconseguit obrir una granja marina. La lentitud de l'administració i els problemes tècnics són obstacles quotidians, però el més dur és canviar els costums. Kamel només veu avantatges als seus conreus del mar: la contractació de joves i una alternativa a la sobrepesca.


  ODÓN DE BUEN

  Actualment, ben poca gent sap que a Portopí, a Mallorca, l'any 1906, un catedràtic de la Universitat de Barcelona, que es deia Odón de Buen, va posar en marxa el primer laboratori de Biologia Marina del Mediterrani espanyol, que va ser la llavor de l'Institut Espanyol d'Oceanografia, creat al cap de vuit anys. Punt de partida de la investigació oceanogràfica moderna a Espanya.
  A partir de l'any 1915, l'Institut Espanyol d'Oceanografia ja és una institució operativa. I, seguint les empremtes d'Odón de Buen, els deixebles més avançats -entre els quals hi ha dos dels seus fills, Rafael i Fernando- impulsen sistemàticament, els estudis oceanogràfics del litoral espanyol.
  Ara, Odón de Buen, ja és una figura recuperada per a la història de la ciència espanyola, després d'un llarg període d'oblit.
  Actualment, se saben moltes coses més del mar que en l'època d'Odón de Buen, però la ciència encara ha de recórrer un llarg camí abans no entengui la complexitat dels sistemes oceànics que, a més a més, els últims cinquanta anys, experimenten unes alteracions vertiginoses a causa de les accions de l'home.
 • puput
 • i
 • 29 visitants

Aquesta llista està feta a partir dels usuaris actius durant els darrers 20 minuts.

ProgramacióAltres webs d'enllaços


Altres WEBs