Thalassa 9  Top

 • 9è Episodi per Borinot

  TENSIÓ AL GOLF D'AQABA

  El golf d'Aqaba és una prolongació del mar Roig, un punt mort, un cul-de-sac. No és gaire gran, fa cent setanta-set quilòmetres per vint-i-set i sempre s'havia considerat com un mar interior àrab fins que, l'any 1948, es va crear l'estat d'Israel.

  El golf ha estat la causa de moments greus en la història de l'Orient Mitjà. L'any 1967, la Guerra dels Sis Dies va néixer, en part, de la voluntat egípcia de privar-ne l'accés als israelians. Actualment, el comparteixen quatre països, les fronteres dels quals s'ajunten, en una situació geopolítica original, al punt més septentrional. Entre Egipte, Israel, Jordània i l'Aràbia Saudita hi ha menys de quaranta quilòmetres de costa. Sobretot, a l'extrem del golf, dos pobles, dues ciutats, aviat farà seixanta anys que es miren: els jordans i els israelians, Aqaba, al primer pla, i Elat. D'una riba a l'altra, a penes hi ha set quilòmetres. Però la distància entre ells és molt més gran, tot i que l'any 1994 es va firmar la pau...


  EL MONSTRE DEL EBRE

  Conegut com el "monstre d'aigua dolça", el silur, un lleig estranger provinent del Danubi, ha aconseguit estendre's per tot Catalunya. La seva capacitat d'adaptació i el seu afany depredador l'han convertit en el rei totpoderós dels rius on ha arribat.

  Però, per molt invasor i territorial que sigui, això no ho ha fet ell sol, sinó gràcies als interessos d'uns tipus de pescadors, amants de les grans captures, que no van dubtar d'introduir-lo il·legalment fa més de trenta anys. A l'Ebre ja es troben per qualsevol tram, fins i tot a la zona de la desembocadura on el silur topa amb l'impediment de la salinitat.

  Aquest peix s'ha afegit a la llarga llista d'espècies invasores que afecten el delta de l'Ebre, un problema més al qual han de fer front els tècnics i biòlegs del parc natural, que des de fa temps treballen per frenar l'impacte devastador de les espècies forànies.
 • 4 visitants

Aquesta llista està feta a partir dels usuaris actius durant els darrers 20 minuts.

Programació


Altres webs d'enllaços